copy-paste
--!
alıntı !--
Meyveler, tohum oluşumu ile birlikte dişi organın ve bazı çiçek bölümlerinin gelişmesi sonucunda oluşurlar. Meyveleri çeşitli alt gruplarda inceleyebiliriz: 1)Yalancı meyveler; oluşumunda dişi organın yanı sıra çiçek bölümleri de görev alır: örneğin çilekte meyve olarak yediğimiz kısım aslında çiçek tablasıdır ve çileğin gerçekte meyveleri tohumları sandığımız (nuks tipi meyve) kısımlarıdır. 2)Gerçek meyveler; sadece dişi organın gelişmesiyle oluşurlar: Erik, üzüm, fındık gibi. Gerçek meyveler de 1)kuru meyveler: fındık gibi 2)etli-sulu meyveler olmak üzere alt grupları vardır. Bu durumun yanı sıra kuru meyveleri de, sulu meyveleri de oluşum biçimlerine göre çeşitli alt gruplarda inceleriz.
Sebzeler ise bitkinin yenilebilen çeşitli bölümleridir. Örneğin ıspanak bitkisinin yapraklarını ıspanak olarak adlandırır ve yeriz, keza marulu da. Patatesin sebze olarak yediğimiz kısmı, toprak altı depo gövdesidir. Havucun sebze olarak yediğimiz kısmı, köküdür. Enginarın, çiçek tablasını yeriz, karnabahar ve brokolinin çiçeklerini yeriz. Halbuki taze fasülye, domates, biber, patlıcan ve kabağın yediğimiz kısımları, sebze değil meyveleridir.
Basit olarak, eğer yediğimiz bitki bölümü; tohum içeriyor ve bitkinin çiçeğindeki bazı kısımların gelişmesi ile meydana geldiyse MEYVE, yok eğer, kök, gövde, yaprak ve sadece çiçek veya çiçek tomurcuklarından meydana geldiyse SEBZE deriz.
--!
alıntı !--
edit okumadım ama ilgilenenler okuyabilir.