komünizm gelsin diyen yorgi

  1. 26
    @25 sizi fraksiyonda ilk defa görüyorum!!!
    #219670 ebabil bir kuştur | 05/09/2013 15:21
     
  2. 27
    @25 yok orada demek istediği siz emekçinin halinden anlamazsınız da ne diye emekçiyi savunmaya çalışırsınız gibi bir şey galiba. @20 bakış açını çok yanlış buluyorum, biz bir grup liseli, yirmi küsur sene yaşamış, doğru düzgün eğitim almamış sıradan insanlarız. sana burada lenin gibi, stalin gibi kitaplar düzecek değiliz elbet. bu insanları aşağılaman gerektiği anlamına gelmiyor bence. ben şansıma okumuş etmiş işçilerin bulunduğu bir aileden geliyorum. bu sayede az da olsa okuma alışkanlığım vardır. okuduklarımdan çıkardığıma göre diyalektik tarihsel materyalist etiğe göre yaşamam gerektiğine inanıyorum. bu anlayışı toplumsal olarak genellediğimizde ortaya sosyalizm, komünizm çıkıyor. bildiğim kadarıyla bak dikkatini çekerim. daha okumadığım o kadar çok şey var ki belki sen bana bunları öğretecek kadar fazla biliyorsundur, kendi savunduğum şeyi. öncelikle düşünsel temelleri var bu işin, emeğin insanı var etmesi gibi örneğin. ben şu anda bildiğim basit versiyonunu bile yıllar boyu okuyarak öğrendim. kim bilir ne kadar uzun sürer tartışsak. hepsinin üzerine şu geliyor: bildiğim kadarıyla bu sistem içerisinde insanları çok büyük bir bölümü her anlamda fakir, ve zenginlik de, özgürlük de, güzel sayılan ne varsa bu fakirliğin üzerine kurulu. yaşamamızı, hayatta kalmamızı sağlayan dahi işçi sınıfı. evimi, giydiklerimi, yediklerimi, aklıma ne gelirse üreten işçi sınıfı. annem örneğin, hayatı boyunca çalışmış, çok küçük yaştan beri, bu yüzden olmayan hastalığı yok, kemikleri erimiş, rahmi alınmış, böbrekleri bozuk, üzerine emekliliğini bir günle kaçırmış delirmek üzere ilaçlarla duruyor. buna rağmen oğluna canı isteyince bir bisiklet alamıyor mesela. bu lüks. şu anda evde makarnayla patatesten başka yemek yok. ama ali ağaoğlunun oğlu yarış teknesi alıyor bilmem kaç dolara, ağaoğlu bunu tehlikeli bulup "parçalatıyor". satmıyor bile. sonra da diyor ki "o benim oğlum, bir kaç doların lafı mı olur". ve uçak aldırıyor. canı isteyince de gökdelen diktiriyor. bu adam annem kadar çalışmış olabilir mi? ya da ne kadar fazla çalışmıştır ki bu kadar serveti, malı mülkü var. küçük dağları mı yaratmış? binaları kendi omuzunda taş taşıyarak mı dikmiş? bütün sistem ali ağaoğlu gibilerinin aklımızın hayalimizin almayacağı zenginlikler içinde yüzebilmesi üzerine kurulu. o çok beğendiğimiz avrupa demokrasisi bizim sömürümüz üzerine kurulu. bizi sansür iyolar, kendileri rahat yaşayabiliyolar böylece. vay çok akıllılar da bilmem neler gibi bir durum yok. bu yüzden eğitim almıyoruz, bu yüzden bütün günümüz çalışmakla geçiyor, bu yüzden aç geziyoruz, bu yüzden baskılar var, din dayatması var, bilmem ne var. demek ki sistem, burjuva-işçi çatışması üzerine kurulu ve üretim araçları burjuvanın elinde. hepimizin bildiği gibi basit bir şey bu ondan sona yazdım. benim inandığım sistem, işçi sınıfının iktidarıdır. üretenin iktidarıdır. çünkü gerçek toplum yapısının temeli işçidir. bu kadar basit değil mi bu?
    #219744 anoktainoktagnokta | 05/09/2013 15:51
     
  3. 28
    @27 sonuna kadar katiliyorum kardesim.
    #219757 hardplayer | 05/09/2013 15:56
     
  4. 29
    @27 öncelikle bana bu fırsatı tanıdığınız için sizlere teşekkürü bir borç bilirim. kimseyi aşağılamıyorum. benim toplam 3 sayfadır beklentim; pervasızca arkasında durulup fütursuzca savunulan ve her fırsatta kulaktan dolma, kitap arka yüzlerinden okuma ve istişaresiz bir birikimle yoğurulup servis edilen söz konusu komünist düzenin ne olduğunun bir model ile açıklanması. tam olarak ne tahayyül ediliyor bilelim ona göre konuşalım diyorum. durum bu. yoksa alayınıza zaten şukular şelale.
    #219769 gizli ulak | 05/09/2013 16:02
     
  5. 30
    @29 açıkçası daha devrimin nasıl yapılacağını bile hayal edemiyorum. o kadar bilgisizim bu konuda. önce düşünsel temelleri tamamlamam gerektiğine inanıyorum, sonra sosyalist modelin tam olarak nasıl olması gerektiği hakkındaki fikirleri ve bunun tarihini okuyabilirim. ama çok basit bildiklerime göre insanın temel ihtiyaçları ücretsiz olmalı. sağlık, barınma, beslenme, eğitim gibi. bu bile çok büyük bir ilerleme olur gerçekleştirilebilirse. günümün yarısından fazlası gelecekte başıma gelecek kötü olaylar dizisi hakkında canımı sıkarak geçiyor. öyle bir ağırlık hissediyorum ki üzerimde, alışmışım da buna, arada alışkanlıktan sıyrılıp çocukluğumdaki rahat geçen günleri hatırladığımda çok özlüyorum o günleri. ulan maaşa şu kadar var, abimin cebinde bu kadar var, önceki gece şunu şunu harcamasa mıydım keşke, şimdi sıkıntı çekecek hepsi diye düşünmekten kurtulmak güzel olurdu. ama en önemlisi, yani modelin temel mantığı şu olmalı: insanca yaşayabilmek için ne gerekiyorsa o yapılmalı. şimdiki modelin temel mantığı ali ağaoğlu nasıl rahat eder. nereden para kazanırız. bilmem ne. bu da örneğin bilimsel çabaları bu yöne çekiyor. adamlar ereksiyon hapıyla uğraşmaktansa önemli bir hastalığa yoğunlaşsalar çözeceklerdi belki de. ama para kazandıran şey ereksiyon hapı örneğin. belki de bir sürü hastalığı çözdüler ama ilaç satımı bozulmasın diye açıklamıyorlar. bu örnek sadece çok geniş bir yelpaze içerisinde bir sürü başka duruma uydurulabilir. sadece bilim de değil bu. eğitim mesela. tamamen işi yapabilecek kadar akıllı, aptal işçiler üretmek üzerine eğitim mi olur? okula gitmenin tek amacı meslek edinmek olabilir mi? elbette ki mesleki eğitim de çok önemli. ama tek amaç bu olmamalı diye düşünüyorum. öğretmenlerin de tek amacı para kazanmak olunca, öğrencilere ne kadar güzel eğitim verdikleri daha bir ortaya çıkıyor. amaçları eğitim vermek değil ki, para kazanmak. bir ayakkabı üretiminin amacı ayakları soğuktan, taşlardan korumak olmalı mesela. ama işin içine para kazanma girince "konvers alayım da komünist görüneyim" diyen ergenler yüzünden kullanışsız sağlam olmayan rahatsız bir bez parçasını yüzlerce liraya satabiliyorlar. oysa üretimi kolay, giyimi rahat, sağlam, yani en işlevsel ve en rahat üretilen şeyi tasarlamaya çalışsa insanlar, sonra bunu üretseler, kimse ayakkabısız kalmaz. insana da insan olduğundan değer verilir, ayakkabısı olduğundan değil.
    #219797 anoktainoktagnokta | 05/09/2013 16:17
     
  6. 31
    @30 arkadaşım bu dediklerinin hepsi mevcut rejimde revizyona gidilerek elde edilebilecek şeyler. benim sorum şu: komünist bir devlet modeli yaratmak isteyen arkadaşların kafasındaki nedir?
    #219875 gizli ulak | 05/09/2013 16:51
     
  7. 32
    @31 benim bildiğim şimdiye kadar bahsettiklerim gerçekleştiğinde mevcut rejim zaten değişmiş oluyor. aslına bakarsan devlet modeli çağına göre değişim gösterecektir. tam bu gün türkiye sosyalizme geçse örneğin, hiç de öyle güzel ütopyalarda dinlediğimiz harikalar diyarı gibi ülke ortaya çıkmaz. devrim oldu bitti diye bir şey yok çünkü, karşı devrim çabası olacak. hem içeriden, hem dışarıdan. ki bu çabayı yürütecek olan devletin adı amerika olacağından iş çok zor. bu da bu zor durumu kaldırabilecek sağlamlıkta bir model gerektiriyor. savaş devam edecek yani hem de çok uzun bir süre devam eder diye tahmin ediyorum. hatta türkiye'nin dayanacağını da zannetmiyorum. bir haftada yerle bir ederler. bence böyle bir durumda halkın desteğini arkasına alan, güçlü bir bilgi birikimine sahip, korkusuz, akıllı bir lider gerekir. çünkü tek fakirlik yemek bulamamak değil. kültürel fakirlik de var. bütün bunları çözene kadar bir geçiş dönemi gerekiyor. ordu kalacak, hatta sağlam bir ordu gerekiyor. polis olacak. çok güçlü bir sanatsal ve bilimsel çaba gerekecek. ama temel mantığını anlatmaya uğraştım ben daha çok ki duruma göre modeli kendin hayal edebilesin. yani benim kafamdaki şeyi tabi.
    #219904 anoktainoktagnokta | 05/09/2013 17:08
     
  8. 33
    @31 o değil şunu da yanlış anlamanı istemem, ben şimdiye kadar öğrenebildiklerim üzerinden varsayımda bulunuyorum. öğrenciyim henüz. mesela ekonomi bilmem etmem, dış ticaret devam etsin mi, para ortadan kalkmalı mı, ne bileyim daha derin ayrıntılı ekonomik sorulara cevap vermek gerek. ben veremem mesela.
    #219906 anoktainoktagnokta | 05/09/2013 17:09
     
  9. 34
    @32 - 33 seni yazdım olm. sonra görüşücez. kıps!
    #219926 gizli ulak | 05/09/2013 17:26
     
iv>