1
gerçekten acayip derece de kafama takılıyor.insanın sınırlı algısıyla ölçülebilen somut gerçeklik ya da teorik bilim tanrı gibi soyut ya da bilim kadar göreceli olan metafizik bir gerçekliğin var olmadığını nasıl iddia edebilir ki ?
#263938 efendi | 30/07/2014 00:11
2
tam terside aynı yani tanrıya inanmak bilimsel gerçekliği inkar zorunluluğunu neden getirsinki çok mantıksız?
#263940 efendi | 30/07/2014 00:13
3
laan bişey söyleyin
dinsiz olabilirsin ama ateyiz olmak gerçekten çok uçlarda geliyor bana?
#263943 efendi | 30/07/2014 00:18
4
neden iddia edemesin ki? tanrı ile ilgili ortaya atılan önermeler bilimsel yönteme göre yanlışlanamaz mı?
5
tanrı hakkında ki teorik bilgi insanların
* tanrıdan aldığını iddiia ettiği bilgiden ibaret somut bilgiyi bununla nasıl karşılaştırabilirsin, ayrıca bu önermelerin sahihliği zaten ispatlanamaz hiçbir somut karşılaştırmaya dayanmıyor hatta tanrı hakkındaki en büyük önerme onun vahdeti vücudunun yani mutlak kudreti ve varoluşunun insan algısıyla anlaşılamayacağı üzerine kurulu.
#263947 efendi | 30/07/2014 00:25
6
@6 tarih biliminin dinlerin ve tanrı inancının ortaya nasıl çıktığını teorik olarak açıkladığını zaten biliyoruz fakat bu hiçbirşeyin ispatı değil çünkü varolduğuna dair zaten birdelil yok olmadığını ispat etmek için bunların inkarı gerekir yani varolmadığının kesinliğini iddia edemessin ki?
#263951 efendi | 30/07/2014 00:30
7
bu şuna benziyor: ben diyorum ki star wars gerçektir ve bir yerlerde gerçekleşmektedir. bunun yanlışlığını bana bilim kanıtlayamaz. bilim de bana diyor ki, "bana ne star wars'tan arkadaş? sen soyutlamalarla konuşuyor, gerçeklikten ve nesnellikten kopuk varsayımlarda bulunuyorsun. sana bunun yanlış olduğunu kanıtlamak zaten bilimsel yöntem ile mümkün değil çünkü bilimsel yöntem nesnelliğe dayanmak durumunda.". ama mesela şu anda dinden tanrıdan bana ne diyemeyiz. çünkü buna göre yaşayan bir sürü insan var ve içinde yaşadığımız koşulları bu belirliyor. demek ki yaşantımıza büyük etkisi var. memnun değilsek uğraşmamız lazım. bilimsel düşünce de bu yolda en büyük silahlardan biri. çünkü metafizik düşünce, esas olarak bilimsel yöntemin ve birikimin var olmadığı dönemlerde ortaya çıkıyor. hep verdiğim bir örnek: mesela patlayıp köyü yakan yanardağın düşünemediğini bilmiyor insan. o da hareket halinde, tıpkı insanın kendisi gibi. hayvanlar gibi o da konuşamıyor. ama hareket ediyor. ve bütün köyü de öldürüyor. nereden bilsin ki insan o yanardağın düşünemediğini, cansız olduğunu, nasıl işlediğini ettiğini? çocukken çok zorlanmıştım mesela ağaçların düşünemediğini anlamak için. kendi sevdiğim bir ağacım vardı oturup kafamdan sohbet ederdim onunla. bu biraz buna benziyor. buradan mesela yanardağa nasıl tapıldığını anlayabiliyoruz. yaktığına göre öldürdüğüne göre bir şeyler istiyordur. yoksa neden yaksın herkesi? ne istiyor olabilir? yemek istiyor olabilir -çünkü insanlar başka isteklerin olabileceğini da hesaba katamıyorlar, ne bilsinler?- mesela. hop kurban veriyorlar bir şeyi ne bileyim. uzun uzun tanrının insanlaşmasına filan girmeyeceğim eksik anlatmış olabilirim gerçi ama. bilimsel yöntem ilerledikçe bu tür şeyler ortadan kalkıyor. tanrıya, metafizik düşünceye ihtiyaç ortadan kalkıyor. insanın elinde bir yöntem var ve bir birikim var artık. evreni açıklamak için tanrıya ihtiyacı yok.
8
@8 turan dursunu tanımam fakat adam haklı dini inanç tamamen vicdanidir yani inanmak için hiçbir sebep yoktur duygudan ortaya çıkar tanrı da öyle varolmadığına dair kesinlik nasıl ortaya çıkıyor anlamıyorum, ancak varolan dinlerin getirdiği şeriat ların kendi içinde çelişkiler taşıması dinlerin sorunudur tanrının var olup olmadığına dair bir delil değildir.?
#263953 efendi | 30/07/2014 00:33
9
esas sorun insanların neden tanrıya ihtiyacı var? bu ihtiyaç ortadan kalkmadıkça tanrı çürütülemez. çünkü gerçekliğe dayanmayan soyutlamalardan ibarettir, nereye istersen çekebilirsin.
10
@11 tanrı duygudan değil, ihtiyaçtan doğar desek daha doğru. insanların tam olarak neden tanrıya ihtiyacı var? tanrı hangi boşluğu dolduruyor bu önemli. çünkü tamamen varsayımlar üzerine kurulu tanrı düşüncesi. peygamberlerin doğru söylediğini varsayıyoruz mesela. neden? neden öyle varsayıyoruz? neden inanma ihtiyacı hissediyoruz?
11
@10 herşeyden önce insanların tanrıya neden inandığı hangi sebeplerden tanrı inancının otadan çıktığı da bir teoridir bana ne diyemeyiz mevzusu da yine senin kendi vicdani olgun vicdan sebep sonuç ilişkisi çerçevesinde ortaya çıkan karakteristik bir özelliktir?
#263960 efendi | 30/07/2014 00:40
12
@15 onu diyorum lan işte doğru varsaymak için hiçbir sebep yok ama tanrı yoktur demek için de kesin bir bilgi yok elmayla armutu karşılaştırmaktır bu?
#263964 efendi | 30/07/2014 00:42
13
@18 kesinlikle inanmayı yadsımıyorum. yer çekimine inanıyorum mesela. ama neden tanrıya inanayım? inanmak elbet mecburi. ama neye inanacağız onu soruyor asıl tartışma. o sebeple gittiğin yoldan tartışmayı sürdüremiyorum çünkü esas mesele o değil ya da yazdığını yanlış anladım.
14
@18 bu içgüdüyü de tanrı yaratmış olabilir ? : )
#263968 efendi | 30/07/2014 00:43
15
@19 nasıl yaşayacağımız önemli olan. bu teorilerin bir de pratiği var. tanrı yoktur demek için hiçbir sebep olmaz olur mu? tanrı var mı yok mu ona göre yaşayacaksın. ya var ya yok diyerek yaşanır mı?
16
@17 bir teoridir evet ama aksini iddia eden ile tartışırım seve seve. tartışacak olan yoksa yapacak bir şey yok. "bana ne diyemeyiz mevzusu da yine senin kendi vicdani olgun vicdan sebep sonuç ilişkisi çerçevesinde ortaya çıkan karakteristik bir özelliktir?" evet öyle de bunu niye yazdın anlamadım (: kişiden kişiye değişebilir olması gerçek olmadığı anlamına gelmez ki. benim için yaşamsal bir ihtiyaç, idealist düşünce ile mücadele etmek. gerçek bir şey bu oldukça. anlamıyor ve saçmalıyor olabilirim dikkat.
17
@25
o kemikler neyi ispatlıyor evrimi inkar eden sadece bazı dinlerdir tanrı inancının alternatifi değildir evrim işte
.
#263975 efendi | 30/07/2014 00:49
18
@26 bana ne diyemeyiz diyorsun bunun bi genel geçerliliği yok ki diyebilirsin de?
#263977 efendi | 30/07/2014 00:50
19
@28 sen neden tanrıya ihtiyaç duyuyorsun, tanrı vardır diyorsun ben bunu merak ediyorum.
20
Ateyustler puşttur
21
@31 tamam, onu anladım, ama neden? yani "aklıma yatıyor" gibi bir cevap olmaması lazım..
22
@30 benim tanrıya ihtiyacım yok da olmadığı inancının mantığını çözemiyorum? mesela yukarda adam ibrahim peygamberden ya da adem den falan bahsediyor bunlar bazı dinlerin inandığı bazı dinleri inanmadığı karakterler tarih biliminin ibrahimin varolmadığını ispatlaması tanrının da varolmadığını ispatlamaz ben ondan bahsediyorum.
#263982 efendi | 30/07/2014 00:56
23
@29 yok bana ne diyemeyiz demiyorum. ben bana ne diyemem onu diyorum. ve bana ne dememesi gerektiğini düşündüğüm bir sürü, bir sürü de insan biliyorum. bana ne diyebilecek insanlar da biliyorum ki sayıları az. diyorum ki hep beraber yaşıyor ve birbirimizi etkiliyoruz. bu yüzden neye inanıp nasıl yaşadığımızın önemi var. "bana ne" diyebilirsin. ama bu, senin durumdan etkileneceğin gerçeğini değiştirmez. ben "dinden bana ne" diyebilirim, ama mesela adamın biri gelip din yüzünden kafamı keserse buna da pek bir şey diyemem. kötü bir örnek oldu, ama örnek oldu.
24
kim siliyor lan entirileri?
#263986 efendi | 30/07/2014 00:59
25
@29 okurum ki zaten okumam lazım. okumam gereken çok şey var. ama tanrıya ihtiyacım olmadığını nasıl çözüyorum? çünkü öyle bir boşluk, öyle bir eksiklik yok hayatımda. öte dünya anlayışına ihtiyacım yok mesela nasıl anlatsam. yani neden mesela durduk yere "her şey bir zamanlar akıllı bir şey tarafından yoktan var edilmiş" diye inanma gereği duyayım ki? herhangi bir şeyin yoktan var olabileceği fikri bile kafama oturmuyor.