26
27
parliament öyle bir kitabın varsa gönder onu da okurum. ancak bunca zamandır bunun karmasını yapan biri çıkmadı henüz.en azından eğitim dönemim boyunca böyle birşeye rastlamadım fazla da iddialı olmayayım.kadın dayanışması adı altında gerçeklerden kaçmanız çok saçma. neyse ben zaten konuya bildiğim yoldan dahil olunca anlaşamıyoruz sizin kurduğunuz ilişki hakkında da benim bir fikrim yok bu durumda tartışmanın da bir mantığı yok nazarımda. iyi akşamlar
#313502 nese palamudu | 02/10/2014 19:28
28
şurada ne mantıklı yazılar var ya valla okudukça ufkum genişliyor beni düşüncelerden düşüncelere sürüklüyor
29
tartışmayı devam ettirmek isteyenle koklaşa koklaşa anlaşabilirim :D
30
bir erkekle koklaşmak asla
31
32
ataerkil kavramının ve feodalizmden dinden ve en sonda kapitalizm bunun sorunu olduğunu yazmışınız. ve bunu aşmak için ne gibi sonuç olacak bu konuda pek bir yorum yapmamışınız. ve galiba aslında geri kalan bir ülke olduğumuz için gelişmemiz gerektiğini söylemişiniz. bu durumda olay gene sanki eğitime geldi gibi. kapitalizm yayan ülkelerde kadınlara tanınan haklar ve toplumda ki yeri hakkında ne düşünüyorsunuz peki. @30 ben sana hak verdim bu konuda. kadın erkek ilişkisinin yani kadını metalaştırma sebebi kapitaliz olarak çok gördüğümü söyleyemem. erkek kapitaliz gibi bir mantık varsa onu savunabilirim. @32 senin bahsettiğin iş gücü oluyor. ee o zaman senin mantığına göre dünyada sadece kadınlar çocuklar çalışır erkekler çalışmaz olması lazım. ancak dünyada parası olan her kimse parası olmayan kişiyi erkek kadın çocuk fark etmez sömürüyor. bu söylem tam kapitaliz olur ancak metalaştırma olmuyor gibi.
#313509 smertin | 02/10/2014 19:42
33
kapitalizm ekonomik bir sistemdir. Yönetim anlayışı değil. Kadına verilen hakların kapitalizm ile alakası yoktur. Ülke içerisinde libertaryan görüşün ne denli yayıldığı ile alakalıdır. Çin, dünya piyasasının tamamında sözü geçen en büyük işgalci olmayan kapitalist ülkedir ama kadına verilen haklar çok sığ ve baskıcıdır.
#313857 sceartear2 | 03/10/2014 14:44
34
@45 üretimin nasıl örgütlendiği toplumun kültürel yapısına ve yaşam şekline yansır. kapitalist olmadığını söyleyen her ülkede kadına baskı bitecek diye bir şey denmedi. çin nasıldır bilmem. kapitalizm derken sermayeden bahsetmemiz gerekiyor değil mi? sermaye nasıl oluşur, nasıl artar, nasıl sermaye halini alır? artık değer sömürüsü olmadan sermaye olur mu? kadın kapitalist düzen içerisinde iş gücüne ihtiyaç duyulan dönemlerde yedek iş gücü olarak görülür. bunun dışında istisna devletler dışında kadınlar eve hapsedilmiş, ev işleri ve çocuk bakımı ile ilgilenen ev köleleridir. bunun yanı sıra ek işe mecbur kalabilirler. çocuklar bile çalışmak zorunda kalabilir. çalışmanın aileye yayılması göreli olarak işçilerin aldığı maaşı azaltır. çünkü ücretin mantığı, işçinin kendini yeniden üretebilecek kadar yaşam aracına ulaşabilmesinden ibarettir. nasıl bir makine bozulduğunda yerine yenisini alırsın ya da bakımını yaptırırsın, öyle. ücret de aileye genellendiğinde hayatta kalmayı daha az ücret alarak başarabilir hale gelirler. kadınlar ve çocuklardan bu alanda faydalanılmıştır. kadınlar genel olarak erkeklerden daha az ücret alırlar bu tür işlerde, ucuz iş gücü olarak da kullanılabilirler o yüzden. aynı zamanda işçilerin yeniden üretimi diyoruz ya, çocuk yapmak da buna dahildir. işçi, yedek iş gücü ve işsizler ordusunun yeniden üretilmesi gerekmektedir. bunun için kadın eve hapsedilir ve bu görevi üstlenir. erkek fabrikalarda, kadın evde ve ek işlerde sömürülür. insanın küçük aileye hapsedilmesi böyle bir şeydir. erkek işe gider, insanlık dışı koşullarda ve çalışma saatlerinde çalışır, kadın da evde ev işleri, ek işler ve çocukların bakımıyla uğraşır. kapitalist toplumlarda işçi ailelerinin yaşam şekli böyledir. orta ve üst sınıflarda işler değişebilir. sömürgeci devletler 3. dünya ülkelerinin geri kalması için elinden geleni yaparlar. ülkemizde hala feodalizm kalıntılarının bu seviyede bulunmasını ben buna bağlıyorum şahsen. din sömürüsü olsun bilmem ne olsun bütün bu gerici baskılar da kadının köle sayıldığı eski ahlaki kuralların hala etkili olmasını sağlıyor. sömürü kültürün her alanına yayılır. aynı zamanda burjuva bireyci anlayışı kendi sermayesini haklı çıkarabilmek için bireyciliği bastırmak zorundadır. bu da kültürel bir etkidir. herkes tek başına, en önemli şey birey, herkes birbirine düşman, güçlü güçsüzü ezer, kısaca insanları birbirinden ayırmaya ve yalnızlaştırmaya uğraşırlar. bunun aksi durumunun zararları kolayca hesaplanabilir burjuvaziye. kadın bedeninin metalaştırılması bu noktada da işe yarar, çünkü insani ilişkilere çok çarpık ve bozuk bir bakış açısı yaratır bu durum. kadın maldır, erkek alıcıdır, erkek kadına sahip olur, üzerinde keyif için tepinebileceği, çocuk yapmakta kullanabileceği bir şeye sahip olur. böyle insani ilişki olabilir mi? gibi gibi, daha bir çok yönü vardır da ben işin uzmanı değilim.
35
bir ebabil bir kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış :(
36
sonunda başlığa beni anlayan bir yazar gelmiş. biraz da siz tartışın kıh kıh kıh
#313896 nese palamudu | 03/10/2014 17:32
37
@44 yazdığını şimdi gördüm ama yukarıda sorunu cevapladım sanırım. eksik bıraktığım bir yer varsa tekrar sorulabilir, yanlış bulunan bir şey varsa da cevabı bekliyorum.
38
bir de bu başlıkta paylaştım ama daha kolay ulaşılsın diye tekrar paylaşıyorum tartışmanın rahat ilerlemesi için şunu okumanızı rica edicem:
exkutupsozluk.com/...
39
ama yazınla çelişmiyor musun? çünkü sen kadının toplum içinde yeri önemi olmama sebebi aynı zamanda kapitalizme bağlıyorsun. eğer öyle olursa kapitalizm bu yazında ki erkekler tarafından uygulanıyor olması olurdu. ancak kapitalizm başlaması 16. yüzyıla anca dayanır yani.
#313917 smertin | 03/10/2014 18:35
40
@51 hayır sömürü kapitalizmden eskidir. daha önce de demiştim dün bir yerde, kadının sömürüsü kapitalizme özgü değildir, kapitalizm ile ortaya çıkmamıştır. fakat kapitalizm nasıl ki sömürünün şeklini değiştiriyorsa, kapitalist sömürüyü özel olarak incelemek gerekiyorsa, kadın sorunu da kapitalizmde yeni bir şekle bürünür ve özel olarak incelenmelidir. ayrıca kapitalizmin bir parçasıdır. sömürü de kapitalizmden eski. ama artı değer sömürüsü olmadan kapitalizm olabilir mi?
41
la kitap önereyim bari konu nerelere gelmişken; İlkel, Köleci ve Feodal ToplumKapitalist Öncesi Biçimler - Zubritski Mitropolski Kerov
#314066 sceartear2 | 03/10/2014 21:35