26
@25 doğru söylüyorsun galiba, farkında olmak diyerek yanlış bir kavram kullanıyorum. bilinç içermek zorunda değil çünkü bu, o kadar doğal bir durum ki insan hiç farkında olmasa dahi toplum içerisinde bir birey olduğundan ego sahibidir. yürümek kadar bilinçsiz ve doğal bir şey bu. ama eleştirilecek bir nokta var ki burada varoluşçuluğa giriyoruz galiba ve toplumsallığını yadsıyorsun insanın. insan toplumdan alır bilgilerini ama onları yorumlamalıdır diyorsun. neye göre yorumlayacak? doğuştan getirdiği bir yorumlama sistemi mi var? insanın iki öğretmeni vardır, birincisi doğadır, diğeri insandır. tabi insan da doğanın bir parçasıdır ama özel olarak ele almak gerekiyor. düşünce sisteminden kastım o yorumlama yeteneğiydi. bir süzgeçtir düşünce sistemi. en temel konulardaki fikirlerinin üzerine oturur diğer bütün fikirlerin. işte düşünce sistemi o temel fikirlerdir. felsefe mesela o temel konulara eğilerek insana bir düşünce sistemi sunar. bu doğuştan gelmez, insan hepsini öğrenir. nereden öğreniyor? insan doğduğunda insan tanımına uymamaktadır. başka insanlar olmadan düşünmeyi dahi öğrenemez. yani o düşünce sistemini de, yorumlama yeteneğini de toplumdan öğrenmek zorundadır. yani aldığın şeyleri yorumlamak için de önce bir şeyler alman lazım. neden diye sorman gerektiğini sana söyleyecek bir düşünce sistemin olması lazım. kendi kararım dediğin şey yoktan var olmamaktadır, doğuştan gelmemektedir.
27
VTR : şu anda buraya yazmamamın tek sebebi nargile, evet şu anda nargile içmiyorum ama az bekleyin nargile olsun hele bir o zaman konuşalım tekrar.
#344061 Sandman | 21/11/2014 12:51
28
gayet tabi, zaten birey toplumu oluşturan parçadır. ama diyorum ki varsayalım sen ilk insansın o zaman nereden öğreneceksin düşünmeyi ? insan beyninin hayvanlardan farklı olan tarafı da bu, sigmund freud kendi bilinç altına inerek kendi psikanalizini yapabilmiştir mesela, yani insanın kendi psikolojisinin derinlerine inmesi toplumdan edindiği bilgileri teker teker farkına varabilmesi mümkündür. çok zor fakat mümkündür, psikotik bozukluklarının farkında olan insanlar var mesela, normal şartlarda hastaysan hasta olduğunun farkında olmaman gerekir ama düşünce yapını ve bakış açını değiştirebilirsin, hatta edindiğin tüm bilgileri gözden geçirip değiştirebilirsin bile bu da bir çeşit hastalığa yol açabilir ama insan kendi psikolojisiyle oynayabilir. ben şahsım adına şunu söyleyebilirim ki paranoya denen hastalığı yenmiş biriyim. burada ayrıntısına giremicem bu konunun ama farkında olmak çok önemli
#344068 silahşör | 21/11/2014 12:55
29
@28 "ilk insan" diye bir şeyi varsaymak sıkıntılı bir durumdur. çok uzun süreçlerde gelişmiş olaylardır bunlar. buradan çok daha derin konulara girmek gerekir. düşünce bir anda ortaya çıkmış değildir, emeğin gelişimini incelemek gerekir. onun da temellerini şu anda primatlarda da var olan çabada görebiliriz. ama çok uzun konu. böyle uzun bir süreci birden bire anlamak mümkün değil. aniden düşünmeyi öğrendi insan diye bir şey düşünmemek gerekiyor. ya da tek bir maymun aniden mantar gibi biterek insanlaştı da diyemeyiz. buralara yazmıştım ama bulursam atayım.
30
31
freud egoyu tanımlarken; şahlanmış bir at üzerindeki şovalye gibidir" diyerek niyetini belli etmiş zaten. egonun evren gibi her daim genişleyen yaratıcı bir yapıya sahip içgüdü olduğu muallak. bu arada evet ahlak da ego çevresinde şekillenmektedir. teşekkür ederim ve özür dilerim'lerin altında da kocaman bir ego yatmaktadır. insanlar devamlı bir beklenti halinde olmaları da bundan değil midir ? yoldan geçen adama selamın aleyküm dediğinizde a.s cevabını almadığınızda bozulmanız egonuzun içinde var olan saldırganlık dürtüsünden gelmektedir. yaptığınız espriye kimse gülmediğinde oluşan hırs yine ego'dan kaynaklanmaktadır. ego var olan bir şeydir. dizginlenemez, bastırılamaz, karakter gibi öz güven gibi bir şey de değildir. doğuştan bu yana gelişimde göstermez. balona benzer şişer ve söner. duygularınıza göre bu balonun şişkinliği azalabilir. egosuz asla...
#344076 kafka | 21/11/2014 13:05