1
akıl sadece egoya giden bir yoldur. eve giderken hangi yoldan gideceğini egon belirler. hangi içeceği içeceğini bile egonuz belirler.
#343939 kafka | 21/11/2014 07:04
2
tşk.
#344017 kafka | 21/11/2014 11:19
3
eve giderken hangi yoldan gideceğimi genelde belediye belirliyor. genelde köprü yağmur suyu ile dolu olduğu için aşağı caddeden gidiyorum. ama yaklaşımın bilimsel. tşk.
#344019 drjivago | 21/11/2014 11:27
4
çok yanlış :(
5
@3 kanka sen çok yanlış geldin. @4 yoo sana öyle gelmiş. ben yalnızca hakikatlerden bahsettim.
#344027 kafka | 21/11/2014 11:50
6
neye dayanarak söylüyorsun bunu?
7
@1 abi sen beyni çok yanlış anlamışsın, resmen kişilik yüklemişsin beyne.yani şimdi ben burada şöyle bir şey anlayabilirim, egosu olmayan insan hayvandır,egosu olan hayvan insandır?
#344046 Sandman | 21/11/2014 12:22
8
ego, insanın toplumsallığından doğar. bu ikisi aynı şeyin iki ucudur, birbirinden bağımsız bulunamaz, biri olmazsa diğeri de olmaz. ama hangisi öncüldür, toplum mu bireyi var eder birey mi toplumu orası ayrı bir konu. insanı diğer canlılardan ayıran özellik egosudur demek, bütün düşüncenin, üretimin, ne bileyim teknolojinin hepsinin ego nedeniyle ortaya çıktığını söylemek demek. maymunlar ile ortak atalarımız egoist olduklarından insanlaştılar demek ki oldukça yanlış geliyor bana. o yüzden neye dayandığını merak ettim bu fikrin. insanı diğer canlılardan ayıran özellik emeğidir. yaşama yöntemi diğer canlılardan farklıdır. canlılar evrimsel süreçte doğaya özgü organlar geliştirerek ortama uyum sağlayarak hayatta kalırlar. insanlar ortamı şekillendirerek, kendilerine göre değiştirerek kendilerine organ-alet üretirler. fark burada yatıyor. toplumsallık ve bireylik de buna bağlı bir konu ama işin temeli değil.
9
ama dediğim gibi insan toplumdan bağımsız yaşayamaz. hep beraber yaşamaktayız. en dar çevremizden, ailemizden tut çok uzaktaki insanlara hatta geçmişten bize insanlığın birikimini aktaran ölülere kadar sayısız insan yaşantımızı şekillendiriyor. bu nedenle toplumdaki yerimiz yaşantımızın kalitesini belirlemekte. insan bu nedenle toplum içerisinde saygın bir yere sahip olmak ister. buna mecburdur. sevilmek, saygı görmek, ciddiye alınmak ister. bu yine çift taraflıdır gördüğünüz gibi. toplum da ondan bir şeyler bekler karşılığında. ve o da diğer bireylerden beklentileri ile bireyi etkileyen toplumun bir parçasıdır. çift taraflıdır ama. saygı beklerken saygı göstermeyen, yardım beklerken yardım etmeyen, kısacası toplumu önemsemeden bireyliğini ön plana çıkaran insan dışlanacaktır. bize kötü gelen "egoizm" dediğimi şey budur sanırım.