26
@20 yani diyorum ki türkçeyi iyi öğretemeyen osmanlıcayı çince gibi öğretir, ingilizce türkçe osmanlıca birbirine girer mors alfabesiyle anlaşan bir nesil yetişir. türkçeyi öğretseler ya adam gibi madem :D
27
osmanlıca öğreteceğine madem çok değer veriyosun atalarına, çocuklara tarih öğret. 17 yaşında bebe tarih sınavında sınav kağıdının fotoğrafını çekmiş atıyo bana, sorduğu soru şu: kurtuluş savaşı neden yapılmıştır? soruya bak çocuğun sorduğu soruya bak,
hadi bırak bilmiyon
tir ettim tamam bilme de, yahu sınavda böyle soru çıkar mı lan? bizim zamanımızda böyle bi soru sorsa bi tarih hocası soruşturma açılırdı hakkında.
#358597 silahşör | 08/12/2014 22:02
28
@20 çok saçma bir sav bu. o halde çocukları da farklı yapsınlar, belki doğanlar defoludur. böyle de düşünülebilir. mesela sex kuralları getirilsin, defolu çocuklar doğmasın, iş öjeniye kadar gitsin. bu mantıkla her şey yapılır.
''dil öğrenmeyi kolaylaştırıyor savını neye dayandırıyorlar, akademik çalışma, deney var mı bu konuda? öğretilen çocuklar şu an kaç dil biliyor mesela? böyle bir kontrol grubu oluşturuldu mu?''
demiştim. bu konu ancak pedagogların, etimologların tartışabileceği bir konudur. hangi dil başkasının öğrenimini kolaylaştrır. ki ak partinin araştırmacıları ne kadar dinlediğini iyi biliriz.
#358600 drjivago | 08/12/2014 22:03
29
osmanlıca neden zorunlu ders olarak okutulmalıdır? sorusuna verilecek bir tek mantıklı cevap olursa ben de osmanlıca öğrenicem
.
#358604 silahşör | 08/12/2014 22:06
30
her türlü dili öğrenme aşığı olarak, bu konunun ülkemizde biraz absürd olduğuna inananlardanım. tamam öğrenilsin bir lisan bir insan ki geçmişte çok kaynak var çözülmesi gereken, anlaşılması gereken.ben biliyorum zaten :P ha işime yarıyor mu? şöyle; merak ve ilginiz olan konuları ya da tarihçeleri rahat algılayabiliyorsunuz bir yerde.
fakat şu da yadsınamaz bir gerçek, hali hazırda bulunan dilimize ne kadar önem verip, ne kadar düzgün şekilde kullanıyoruz acaba?
önce bundan başlanmalı, diğerleri sırasıyla gelir.
#358605 peri | 08/12/2014 22:08
31
ülkedeki en büyük problemlerden biri tarihi bir bütün olarak görmemek. türk tarihi vardır ve tarihin geri kalanı türkler ile bağlantılı olduğu ölçüde önemlidir gibi bir algı var. tarihin sadece bir kısmını kendine mal edip geri kalanını elin hikayesi olarak saymak çok büyük bir hatadır. tarihe bir bütün olarak bakan hiç kimse osmanlıca öğrenmenin temel bir gereklilik olduğunu savunamaz.
32
çok da iyi oldu çok da güzel oldu tağam mı şaka bir yana belki de yaptıkları en yararlı icraat.
#358608 114 | 08/12/2014 22:10
33
inanıyorum ki, tolkien gibi bi adam çıkıp götünden bi imparatorluk uydursa sonra da o imparatorluğu bir milletin ataları olduğuna ikna etse, o millet de bizim millet kadar cahil olsa. yüz yıllar sora aynı tartışma bişekilde vuku bulur ve koskoca millet bir adamın götünden uydurduğu bir dili öğrenirdi. cehaletin sınırı yok vallahi yok. çok sinirliyim şuan. vatandaşlığı bırakmak için ebeveynlerimin ölmesini bekliyorum. böyle millet mi olur
.
#358612 silahşör | 08/12/2014 22:13
34
@32 bir de sebebini yazaydın iyiydi. Neden yararlı?
35
BU OSMANLICA DAVASI BAŞLADIĞINDA BEN MESELENİN İSTİKAMETİNİ GÖRDÜM. ÜŞENMEDİM, SAYDIM: GÜNLÜK İLETİŞİMİMİ YAKLAŞIK 120 FARKLI SÖZCÜK İLE KURUYORUM. BU. BU KADAR. ÜSTELİK, BU 120 SÖZCÜK BENİM YETERLİĞİMLE ÇOK DA İLGİLİ DEĞİL. DİLİN SINIRLARI VAR, İNSANLARIN HAZNELERİ VAR VE ONLARA GÖRE AYARLI BENİM 120 SÖZCÜK VAR. OSMANLICA MESELESİNİ PİYASAYA SÜRENLERİN DERDİ O 120 KELİMEYİ 220 YAPMAKSA, KİMSE KUSURA BAKMASIN BEN BU İŞE VARIM. HE AMA NASIL OLUP DA 120 KELİME İLE ANLAŞABİLDİĞİMİZİN, YANİ BAZI KELİMELERİN ZİHNİMİZDE SANKİ HİÇ YER ETMEMİŞ GİBİ ORTADAN KAYBOLMASININ ANELİZİ YAPILMAYACAKSA, NANAY BEYLER. BU "BİR GECEDE CAHİL BIRAKILDIK" ANGUTLUĞU, BİR GECEDE GERÇEKLEŞEBİLECEK BİR ANGUTLUK DEĞİL. BUNUN EVVELİYATI VAR, SLOGANLARA BIRAKILAMAYACAK KADAR AĞIR BİR EVVELİYAT. OSMANLICA'NIN KENDİSİNDEN BİLE AĞIR YANİ.
36
@35 abi o kullanılan kelime sayısını arttırmayla alakası yok ki durumun, ben şimdi ingilizce ve italyanca biliyorum diyelim senden daha çok mu kelime kullanıyorum? yoo. bu tamamen insanların kendini ifade edebilme yetisiyle ve ihtiyacıyla alakalı.
#358636 silahşör | 08/12/2014 22:55
37
@35 zaten dünyanın bütün dillerinde gün içerisinde kullanılan kelime sayısı hep belli aralıktadır. bir insan gün içerisinde en fazla 300 kelime kullanıyor. diğer tüm diller için geçerli. bu mantığa göre ingilizler, italyanlar veya herhangi bir millet bu kelime sayısını arttırmak için aynı yöntemi mi kullanmalı? onlar da kendi ecdadlarının dillerini mi öğrenmeli ?
38
@35, @36 ya katılıyorum. insan var , insan var. herkesin dili kullanabilme yetisi farklıdır.
madem mesele sadece kelime sayısını arttırmak ingilizce'de 800 bin civarı kelime var diye biliyorum.(say lan:D) . mevzu dilni kullanabilmek. ve sadece günlük yaşamda değil bilimsel anlamda da. ki bence türkçenin yavaş yavaş ölmesi bilim ve üretimle çok yakından alakalıdır.
#358638 drjivago | 08/12/2014 23:01
39
@35 tartışmayı sürdürmek için sav üretme konusunda başarılısın fakat mantıksız. osmanlıca'ya hiç bulaşmadan zaten oldukça zengin bir dile sahibiz. osmanlıca'ya bulaşınca da öğreneceğimiz kelimeler farsça arapça kökenli olacaktır. yani direkt o dilleri öğrensek daha iyi olabilir. yine mantığı yok bunun da. ama öncekine göre daha mantıklı.
40
@36 akhi şöyle bir kitap var:
archive.org/... ingilizler, istihbaratçıları için anadolu'nun aklına gelebilecek her şeyini toparlayıp bir kitap yapmışlar. kim kimdir, nerede ne var, coğrafya nedir, demografi nedir. utanmasalar sokak sokak tasnif edeceklermişti. ve bu kitap 1910'da yazılmasına rağmen, hiçbir türk alfabesinde hiçbir allahın kulu çevirmemiş. niye ? ihtiyaç duymamış. niye ihtiyaç duymamış ? yani kullanılan kelime sayısı, aslında senin doğayla, maddeyle ilişkini temsil ediyorsa ve senin doğanı senin yerine elin ingilizi çözümlüyorsa, kelime sayısının işaret ettiği şey de çok acıklı bir şey oluyor ://///
41
osmanlıyı severim ama bu osmanlıca olayına karşıyım. akp nin bu hareketini gerçekten çok gereksiz buluyorum. sanki inglizceyi, almancayı adam gibi öğrenebildik de bir osmanlıca kaldı. her kuşu
tik bir leylek kaldı mantığından başka bir şey değil bu. akp nin burdaki amacı hem gündemi değiştirmek hem de osmanlıyı seven kesime sevimli görünmek. bir taşla iki kuş. osmanlıcayı öğrenince nolacak sanki. normal bir vatandaş gidip eski arşivleri karıştırıp tarihini mi öğrenecek? dedikleri gibi en fazla mezar taşını okur. kaldı ki kaç tane osmanlıca yazılmış mezar taşı var orası tartışılır! elin çinlisi, japonu çatır çatır ingilizce konuşuyor. dil yapısı ve alfebeleri tamamen farklı olmasına rağmen genç yaşta bunu başarabiliyorlar. biz ise 4. sınıftan beri ingilizce görmemize rağmen daha adres tarif edemiyoruz. üniversitede hazırlık okuyanlar bile çok çok yetersiz. ingilizce artık ingilizlerin, amerika'nın dili değil dünyanın dili. öyle bir konuma gelmiş artık. aslında tüm dünyanın ortak ana dili gibi bir şey. böyle bir dili adam gibi öğretmek varken vakti geçmiş kullanılmayan bir dili zorunlu hale getiriyorlar. bugün bir öğrenci bir konu hakkında araştırma yapacak olsa kaynaklar hep ingilizce. türkçe olanlar ingilizce kaynaklardan çevrilmiş şeyler zaten. bir çok internet sitesi de o çevirileri kopyalayıp koyuyor. bu durum bizzat başıma geldi. geçen sene tez hazırlarken internetten araştırma yapayım dedim. bir sürü ingilizce kaynak çıktı. bilmediğim için hiç yararlanamadım. dolayısıyla türkçe olanlara yöneldim. aradığım konuyla ilgili 10 tane sonuç bulduysam bunun 7 si aynı. çünkü bir tane türkçe yazı konulmuş diğerleri onu kopyalayıp sitesine koymuş. sap gibi kaldım yani. osmanlıca'yı öğrenmesi gereken kesim belli zaten. edebiyatçılar, tarihçiler ve bu dili gerektiren diğer kesimler. böyle bir dili bu adamlar öğrensin yeter. bunların dışında öğrenmek isteyen olursa kendi isteğiyle gidip öğrenir. ya da bu dersi zorunlu yapmak yerine seçmeli yaparsın o şekilde öğrenirler. yoksa zorunlu yapmanın hiç bir mantıklı açıklaması yok benim gözümde.