26
bitirme tezimi kaos teorisi üzerine yaptım ve şansın aslında öngörülebilecek birşey olduğunu görebilirsiniz ama bunun için doğa üstü yeteneklere sahip olmanız gerekmektedir. öyleki kaso başlangıç şartlarına aşırı bağlı sistem demektir ve birşeyde şanslı olmak için hayatındaki herşeyi doğru yapmış olman gerekir o an için. örneğin bir eğrelti yaprağı resmine bakarsanız rastgele kıvrımlardan oluşur ama bu rasgele kıvrımlar onu en sonunda tek bir şekle götürür yaprak şekli bunu yapaninsan değildir. ama aynı düzen bir insanın elinde oluşursa şans olur. bu sadece bir örnek bir çok örnekle çoğaltabilirsiniz.
#380372 gazpedalı | 09/01/2015 03:09
27
@26 1. şansın öngörüşebilir olduğunu anlayamadım ben ? örneği de pek anlamadım. daha basit bi örnek rica etsem ? 2. hayatta her şeyi doğru yapmak cümlesi de yoruma çok açık değil mi ?
28
eğer kelebek etkisini izlediyseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız @26 da orda sürekli zamanı geri alıyordu ama o anı en düzgün şekilde kurgulayabilmek için hayatındaki herşeyin sorunsuza yakın gitmesi gerekiyordu. nitekim başaramadı sonuç kızı kaybetti..
#380374 gazpedalı | 09/01/2015 03:12
29
en küçük şeyler bile su damlası gibi gölde bıraktığı akise benzer senin anlattığına göre en ufak şeyler bile büyük nedenlerin başangıcı olabilir
#380375 nickim yok | 09/01/2015 03:14
30
eğer doğaüstü güçlere sahip değilsek - ki değiliz. bu durumda da şans bizim elimizde midir ?
31
ben bu konudaki fikrim eğer her şeyi hesaplarsak istediğimiz sonuçları elde edebiliriz ama insanın böyle bir yetisi yok bundan dolayı hesaplayamadığı şeylere şans demiş
#380377 nickim yok | 09/01/2015 03:15
32
değildir. şu cümleyi belki duymuşsundur amerikadaki bir kelebeğin bir kanat çırpışından doğan minicik rüzgar dünyanın diğer ucundaki bir kasırganın sebebi olabilir. bu rüzgar kasırgaya dönüşene kadar belki milyonlarca aşamadan geçiyor ve bir insan zihni yada bünyesi bunları kontrol edebilecek güce sahip değildir.
#380378 gazpedalı | 09/01/2015 03:16
33
her şeyi hesaplamamız ve her şeyin sorunsuz gitmesi mümkün değil ki zaten
34
e ben de bunu diyorum işte. zaten o kasırgaları hesaplayamadığımız için kontrol edemiyoruz. kontrol edemediğimiz için de tesadüflere ve şanslara açık durumdayız ?
35
yav çok uzun yazdım da daha da uzatacaktım, gerek yok şimdi kafanızı yakmayayım boşu boşuna. kelebek uçtu rüzgarı bilmem neyi kıpırdattı yüz yirmi farklı etkiden sonra adamın biri kaza yaptı ta marsta kanat çırpan kelebek yüzünden. şimdi buna şans demek için ne olması lazım? zinciri takip etmemek, yani eksik bilgiye sahip olmak lazım. bu da bizim kendi düşünsel problemimizdir, yani işin şans olması da, zorunluluk olması da düşünsel- düşünceye özgü bir problemdir, bunun dışında şans ya da zorunluluk yoktur. düşünceye özgü böyle bir problemin var olma nedeni de yukarıda yazdığım gibi: şansın kaynağı insanın hareketini kurgulayabilmek için mecbur olduğu öngörü eylemidir. planlayıp hesaplayamadığımız olumlu olaylara "şans" deriz, biz kendi isteğimiz becerimiz ile yaratmamışızdır o durumu ama "şans" bize yardım etmiştir. yani bizden bağımsız bir şans durumu yok.
36
iki dakika beklemiyorsunuz ki uzun yazalım, hemen dolmuş başlık :D
37
tamam aig in dediğini anladım ben sonunda. ama aig, zaten biz eksik bilgiye sahibiz ki. yani bizim şans dediğimiz şeye sen, zinciri takp edememekten oluşan bilgi eksikliği diyorsun.
38
@33 evet bazen şanslı olman için herşeyin doğru gitmesi gerekir. mesela bir piyango biletinin rasgele dağıtımlarda senn bulunduğun şehre gelmesi sonra senin o biletin satıldığı yerin yakınlarında bir işinin çıkması ve biletçinin belkide o an seni o bileti almaya cezbedecek bir kelime söylemesi ve o kadar biletin içinden onu seçmen bunların hepsini kontrol etme gücün yok şans tamamen bu başlangıçta olan şey değişirse senn o bileti istanbul değilde belki sivastan alman gerekecek başlangıç şartına aşırı bağımlı olmak budur. şansın varsa hepsi bir anda doğru olan yerden sana doğru gelir.
#380384 gazpedalı | 09/01/2015 03:20
39
o zaman aig in dediğine göre buradaki eksik bilgi ne? buradaki eksik bir bilgi yok..aig in dediği daha çok kaos teorisine uygun bir şey. yani burada tesadüf ile şans ayrılıyor o halde.
40
insan düşüncesi, doğanın zihinde soyutlanmasından ve kavram halinde simgeleşmesinden, sonra bu kavramlar zinciri ile fikir üretmesinden ibarettir. yani evrenin zihindeki yansımasıdır. fakat evren sonsuzdur. bu sebeple asla tam olarak soyutlanamaz, çünkü sonsuz ayrıntıdadır, bunun yanı sıra sürekli hareket etmekte yani değişip dönüşmektedir. bu sebeple soyutladığımız bir nesneyi önce hareketinden koparmak ve durağan haliyle, o "anki" haliyle soyutlamak zorunda kalırız. sonra da sadece fark edebildiğimiz temel nitelikleriyle soyutlamak durumundayız. bu nedenle sonsuz bileşik evreni parçalara böldüğümüz gibi evreni aynı zamanda sonsuz niteliklerinden ve hareket-zamanından da koparır, eksik ve hatalı ele alırız. oysa evren birimlerden oluşmaz. etki tepki zincirleri birbirinden kopuk birimlerin birbirini etkilediği bir zincir değildir, aslında bu hareket tek ve bütün olan sonsuz bir evrenin sonsuz, kesintisiz hareketidir. biz düşüncenin temel yasası olarak bu hareketi böler ve etki tepki zinciri şeklinde düzenleriz. bu açıdan hiçbir şey tahmin edilebilir olmayacağı için her şey rastlantısaldır. fakat eğer hiçbir hareketi bölemiyorsak ve tek bir akışkan hareket varsa o zaman nedensiz bir şey de var olmayacağı için her şey zorunluluktan meydana gelmektedir. çünkü tek bir gerçeklik vardır, başka bir "gerçek" olma ihtimali var olmadığından başka bir ihtimal de var olamaz. geçmiş ya da gelecek diye bir şey mevcut değildir, sadece şu an gerçektir.
41
@39 onun kastettiği şu zincirdeki eksik bilgi bu anlattıklarımdan herhangi birisi olabilir. sen seç farketmez belkide o gün orda bileti alacağın yerde bi işin çıkmadı al zincir koptu ve sen artık şanslı değilsi. ve başlangıc şartlarından birisini değiştirdiğin için sonuçta çok büyük bir parayı kaybettin buda kaos.
#380387 gazpedalı | 09/01/2015 03:25
42
sonuç olarak birbirinden bağımsız olayların bir araya gelerek en doğru şeyi oluşturması şans ama bunların en başına gidip çok küçük bir değişiklik yaptığında sonucun çok farklı olmasıda kaos tur,
#380388 gazpedalı | 09/01/2015 03:27
43
kısacası şansın kaynağı insanın, hareketini kurgulamak için yapmak zorunda olduğu tahmin etme eylemidir :D insandan bağımsız, düşünceden bağımsız şans diye bir şey yoktur, zorunluluk da yoktur.
44
son sonuç: aslında biz yoğuz.
#380390 gazpedalı | 09/01/2015 03:28
45
@42 işte bunlar hep düşünce deneyleri. öncelikle en doğru dediğimiz şey yine sadece insan bakış açısına göre vardır çünkü düşünce olmadan doğru da olmaz. yani o kişiye göre doğrudan bahsediyor oluruz bu da düşünceye özgüdür. sonralıkla geçmiş diye bir şey var olmadığından geçmişe gidip zincirin bir halkasını değiştirmek mümkün değildir. gerçek gerçektir, değişmez, başka bir ihtimali ya da şansı yoktur. gerçek olduğu için gerçektir.
46
sonuca bayıldım ahahahah :D
47
şans yoktur demiyorum, düşünceye özgüdür diyorum :D
48
konu konuyu açsın ben sorayım, geçmiş ve gelecek diye bir şey "var" mıdır :D
49
@47 aslında haklısın benm piyangoyu kazanmam benim düşünceme göre şans senin düşüncene göre şansızlıktır. öznel bir kavram herkes kendi şansını kendi yaratır. ama elinde olmayarak bir bakıma.
#380395 gazpedalı | 09/01/2015 03:31
50
yoktur geçmişi ve geleceği şimdiki zaman belirler geçmiş kafamızdaki hatıralardır sadece gelecek ise şimdiki zamana göre şekillenecek olan durumlardır
#380396 nickim yok | 09/01/2015 03:32