26
bunlar, batılıların "scholar" dediği adamlar, çalışmacılar yani. bu çalışmacıların diğerlerinden farkı, kendi kitaplarının arasına çok başka kaynaklardan da alıntı yapmaları. bak benim söylediğim hadis bu, bunu işte şu zamanlarda şunlar şunlar da yazmış diyor. hadise uygun olayları da sıralıyorlar. böylece onların anlatıları çıkarsamalarla daha güçlü oluyor.
27
bu belirsizlik biraz işin özüne ters gibi geliyor bana. altısı da farklı şeyler mi söylüyorlar mesela?
28
Allahuekber woo hoo Başlığı terkediyorum :/
#400842 naylon | 04/02/2015 20:17
29
#400849 yunowimnogood | 04/02/2015 20:20
30
@27 abi her birinin hadis biliminde izlediği metodoloji farklı. sınıflandırırken farklılaşmışlar ya da. mesela a hadisini aktaran adama (ravi) yaklaşımlarına göre farklılaşmışlar keza. eserlerinin kapsamları da farklı tabii.
31
ama işte bu bilimsel bir mesele değil ki. yani tarih gibi araştırılıp incelenirse kesinlik beklenemez, çünkü kesinlik taşımaz bugüne bakarak geçmişe dair yapılan çıkarımlar. kalıntılar, süren etkiler üzerinden yapılır çünkü o çıkarımlar, var olmayan bir şeyi araştırıyorsun artık. o yüzden zaten sayısız yorumu var tarihin. şimdi bu işi de bu belirsizlikte ele alırsak bildiğin rastgele cehenneme gitme ihtimali var gibi geliyor bana.
32
@31 nasıl bilimsel değil ? antropologlar yazı öncesi çağları inceliyor, öyleyse bize gerçekleri açıklamıyorlar, antropologların ameke. bu mu ? :)
33
şöyle sorayım: hangisinin doğru yolu gösterdiğini kim nereden bilecek?
34
@33 seyyidi, şimdi bizim doğru dediğimiz şey, zamana göre, topluma göre değişen bir şey, değil mi ? o etmenler farklılaştıkça, din algısı da farklılaşıyor ve mezhepler, tarikatler oluşuyor. hepsi doğru. doğru değil diyen de ışid filan işte.