teknoloji geliştiği halde insanların aptallaşmasının nedeni

  1. 51
    silahşör tek başına teknoloji değil kentleşme nufus artışını da doğurdu. yani teknoloji burada araç doğayı sömürmek için daha da kendimiz için tüketmek adına. teknolojiden kastım doğayı daha da sömüren teknoloji. sanayileşme teknolojisi belki ifade edememiş olabilirim. sosyalizmde de aynı şeyler olacaktır. her şeyin suçlusu tek başına kapitalizm değil.
    #441312 nickim yok | 17/03/2015 17:37
     
  2. 52
    doğayı sömürebilecek kadar gelişmiş güçlü canlılar değiliz merak etme. doğa dediğin şey öyle basit bir şey değil yav. sen önce kendi sömürülmene bir çözüm bul. doğa sen yokken de, hiç insan yokken de vardı, yine biz yok olduktan sonra da var olmaya devam edecek.
    #441315 anoktainoktagnokta | 17/03/2015 17:41
     
  3. 53
    abi şimdi şöyle düşün, insanlar bir şeye ihtiyaç duyuyor örneğin yazmak, yazmak için hayvan derisi kullanıyolar, hayvan derisi çok sınırlı sayıda ama yazmaya ihtiyaç duyan insan sayısı fazla, bitkilerden kağıt yapmayı öğreniyolar, saman kağıdı parşömen vs. sonra kalite işin içine giriyo daha kaliteli kağıdı ağaçtan yapmayı öğreniyolar. giyinmek için yine hayvan postu yerine pamuk dokuma vs icat ediliyo, bu icat edildiği zaman insanlar durmuyolar, daha iyisi için çalışıyolar. bir nevi ür-ge doğuyo bu şekilde, zaten teknoloji bu tip adımların izlenmesiyle gelişiyo, birden bire burada fazla ağaç var hadi katledelim hepsini kağıt yapalım, ya da fok balıklarının derisinden ayakkabı yapalım hadi falan demiyolar yani. bir yerlerde talep olmasa, örneğin su geçirmeyen ayakkabı talebi olmasa gortex diye bir şey hiç gelişmezdi. geliştiren adam yaptığı ürünü satardı birine belki ama seri üretime geçilmezdi. talep doğrultusunda gelişiyo bu şeyler. insan canlısı aç gözlü ve rahatına düşkündür. bunun önüne geçemezsin, ki teknoloji aslında doğaya düşman değildir. aksine teknoloji doğa dostudur. bugün bir çok mühendis ve bilim adamı, mevcut üretim yöntemlerine alternatif doğa dostu yöntemler için çaba harcıyolar. ihtiyaçların da doğaya en az zarar verecek şekilde karşılanması doğrultusunda bir uğraş var. yoksa biz buraya hidroelektrik santral yapacağız, balıklara nolursa olsun gibi bir anlayış zaten yok. yani basit bir örnekle; eğer teknoloji gelişmeseydi şuan radyatörlü ısınma sistemi yerine hala kömür yakıyor olurduk. nickim yok uzun oldu kusura bakma.
    #441317 silahşör | 17/03/2015 17:49
     
  4. 54
    kapitalizmde önemli olan şey ihtiyaç değildir, kardır, satış yapmaktır. bu sebeple ihtiyaç olsun olmasın saçma sapan satılabilecek ne varsa üretilir, alabilecek olana da ihtiyacı varmış hissi yaratılsın diye çeşitli organlardan "reklam" yapılır. satabildiğin kar edebildiğin sürece ne ürettiğinin kime ne amaçla sattığının zerre önemi yoktur. komünizmde ihtiyaca göre üretim yapılır, amaç ihtiyacı karşılamaktır. ne ürettiğinin kime ne amaçla verdiğinin önemi vardır, zaten asıl mesele budur. doğanın "zarar" görmesi insana zararlıdır, neden çünkü içinde yaşıyoruz arkadaş. kapitalizm bunu önemsemez, rekabet koşulları içerisinde havayı kirletecek de olsa ucuzundan işi kapatmaya uğraşır. rekabet ve kar etme mecburiyeti patronu buna zorlar.
    #441319 anoktainoktagnokta | 17/03/2015 17:53
     
  5. 55
    iphone 6 almazsan, iphone 7 üretilmez abi. bu, bu kadar basit. üretilse de ucuz olur. yine de almazsan, 8 kesinlikle üretilmez. kapitalizmin tek sorunu etik dışı davranan üreticiler değil, kapitalizmin en güçlü kaynağı toplum. üreticinin kapitalizmin işlemesi için hiçbir şey yapmasına gerek yok.
    #441327 silahşör | 17/03/2015 18:11
     
iv> iv> iv> >