Bir Almanya olabilir miyiz ?

  1. 1
    Onları bizden farklı kılan nedir ? Mercedes, bmw, audi , volkswagen, opel , porche gibi a'raba markalarının yanında liebherr, sennebogen gibi vinç ve iş makinaları . bosch ,siemens, aeg gibi beyaz eşya markaları . Aslında onların birbiri arasında ki rekabetten dolayı mı bu kadar kalitelidir , yoksa Almanların iş disiplininden dolayı mı ? Bu markaları iyi yapan , tüketicinin sorunlarına çözüm odaklı yanaştıklarından mı yoksa ? Peki türkiye'ye bakalım . en büyük dev tesisimiz vestel, kaliteli ürünler mi üretiyor ? yoksa satış sonrası , iyi hizmet mi veriyor ? Vestel neden , ithal ürünlerle rekabet etmektense , ithal mallara ekstra vergi gelmesini istiyor . Bu toplumun bilincine yerleşen , vestel mi ? uzak dur , algısını bastırmaktan öteye gidebilir mi ? Rekabet anlayışını, kaliteli mal üreterek kendi lehine çevirmek varken, neden ithal malların, türkiye'ye girişini zorlayarak yapıyorsun ?
     
  2. 2
    Madem ithal mallara karşısın, neden Almanya teknoloji fuarında boy gösteriyorsun ? gururla yerli diyorsun, ama satış sonrası hizmet vermiyorsun. Her şey satana kadar mantığıyla yaklaştığın sektörde, neden 20 yıl sonrasını düşünmüyorsun ? Aynı sektörde boy gösterdiğin ithal markalar, senin gibi günü kurtarma politikasıyla mı yoksa 30-40 yıl sonrası düşünme politikası mı müşterisine yaklaşıyor ?
     
  3. 3
    hocam almanya dünyanın en büyük 3. ihracatçısı. ab'nin yarısından fazlasını üstleniyor. her yıl dış ticaret fazlası veriyor. ar-ge harcamalarının gsyh içindeki payı yüksek. katma değerli ürünler üretiyor. planlaması var. her şeyden öte siyasiler bürokratik ve ekonomik ahlaka sahipler. belirlenen düzen tıkır tıkır işliyor. nüfusumuz neredeyse denk ancak bizden kişi başı gelir düzeyinde 36.000 dolar öndeler. ab ülkelerinde kişi başı gsyh olarak sadece bulgaristan'ın önündeyiz. ithal malların girişini zorlaştırmaktan öte ülkenin tüketicisi fiyat artışlarına pek takılmıyor. yüksek vergileme cari açığı kapamaya yönelik. almanya olmaktan önce keşke ispanya olabilsek.
    #501113 siyah kırmızı | 03/01/2017 12:56
     
  4. 4
    Yerli üretim sansür diyoruz , peki kime satacağız ? bu konuda vestel gibi bir türkiye devi mi olacağız, yoksa dünya'da mercedes gibi parmakla mı gösterileceğiz ? Mercedes gibi olacaksak bu araçları kime satacağız ? Sürekli hedef tahtasına koyduğumuz avrupaya mı ? yoksa sorunumuzun olmadığı sınır ülkelere mi ? Hadi avrupada sektöre atılacağız dedik ve bu yönde arge ve çalışmaları yürüttük diyelim. Senin ithal ürünlere koyduğun fahiş kdv , ötv ve gümrük vergilerini, onların uygulamayacağını nerden biliyorsun ? ülkede 10 bin dolara mal olan bir sansür yı , avrupaya gönderdiğinde 25 bin dolara ulaşacak fiyatıyla nasıl rekabet edeceksin ?
     
  5. 5
    bizim yerli sansür avrupa pazarına girerse anca eski soyvetler, yugoslavya, çekos. ülkelerine girer. onun dışında bakan olmaz diye düşünüyorum. ama afrika ve asya pazarı caziptir. vergi uygulamaları ülkeye kalmış bir şey. belki karşılıklı anlaşma ile düşük tutulabilir.
    #501116 siyah kırmızı | 03/01/2017 13:04
     
  6. 6
    @3 qnq sorun burda işte . Dünyanın en büyük 3.ihracatçısı olurken bunu nasıl başardılar . Si'k gibi kalitesiz ürünler üreterek her konuda üretim aşamasına mı girdiler ? yoksa önce kaliteye mi ulaşıp , dışarıya açıldılar ? biz kaliteye ne kadar önem veriyoruz ? sorun burda
     
  7. 7
    Hadi pazar sektörünü bulduk . Belli ülkeleri kendimize hedef seçtik ve oraya yöneldik . Sen yugoslavya'da yaşayan bir vatandaş ol . Bu sansür yı diğerlerine neden tercih edersin ?
     
  8. 8
    adamların bugünkü lider markaları 1. dünya savaşı çoğunluğuna da 2. dünya savaşından başlıyor hocam. ister imparatorluk ister nazi almanyası müthiş bir destek sağlıyor. bu destek 100 yıldan beri sürüyor. ww2'den sonra çöken almanya'nın sanayisi bile bizden oldukça üstün. çoğu fabrika stratejik olarak bombalansa da beşeri sermaye yüksek. sonrasında azimle planlamayla durum bu.
    #501119 siyah kırmızı | 03/01/2017 13:11
     
  9. 9
    peki onların insanlarında olup da bizim insanımızda olmayan nedir ? sansür gavur icadı, televizyon gavur icadı diyerek yıllarca hiç bir şeyi alıp incelemedik . Abd'de 1950 yılında üretilen renkli televizyon bizim ülkemizde , 1985 lerde felan geldi . bu sektörde bile 35 yıllık bir kaybımız var.
     
  10. 10
    olamayız aq ne edebiyat parçaladınız..
    #501123 o neydi gız | 03/01/2017 13:21
     
  11. 11
    @10 konuyu kilitledin sağolasın :d
     
  12. 12
    beyler çok iyi diyosunuz, hoş diyosunuz fakat sizin gibi düşünen kaç kişi bulabilirsiniz? almanlar karınca gibi bizse ağustos böceği sansür adamlar birleşip tek bir vücut gibi hareket edebiliyor.
    #501126 freddy | 03/01/2017 13:33
     
  13. 13
    abi geçen gün almanya'da yaşayan türk arkadaşımla görüştüm . Sabah 9:00 da randevu vermişler buna iş görüşmesi için . Yemin ediyor valla en fazla 5 dk geç kalmıştım diye . Adam ne demiş biliyor musun ? Lütfen yarın , tam 9da burda olun görüşme için, üçüncü şansı tanımayacağım :d
     
  14. 14
    zamanın kıymetini biliyor adamlar planlı çalışmayı seviyorlar. ama almanya yerine japonların disiplinini alabilsek çok iyi olurdu
    #501129 freddy | 03/01/2017 13:48
     
  15. 15
    almanya almanya olunca biz de almanya olmuş sayılmıyor muyuz?
    #501130 solayak2 | 03/01/2017 13:49
     
  16. 16
    biz hiç bir disiplin alamayız abi . Şurda 3 saat bilim konuş , ileriye atılacak adımları konuş , nasıl gelişmiş bir ülke oluruz felan diye konuş, seni burda topa tutarlar .
     
  17. 17
    Almanya da bu günlere pat diye gelmedi. Birinci dünya savaşı ikinci dünya savaşı derken savaşa dayalı endüstri sayesinde gelişti. Örneğin tüm dünyada çok tutulan ve satılan vosvoslar ve onların hava soğutmalı motorları Sovyet cephesinde kullanılmak üzere geliştirildi. İlk güdümlü roket ilk jet motorlu uçak ve daha nice ilkler. Almanya ikinci dünya savaşında büyük yıkıma uğradı teknolojik birikimi Sovyetler ve Amerikalılar tarafından yağmalandı. Sonrası malum Sovyetlerin ve Amerikalıların uzay programları Nazilerin roket çalışmaları üzerine bina edildi. Nazilerin faşist disiplini zaten var olan Alman çalışma azmi ve disiplinini kamçıladı. Bu kamçılama savaş sonrasında da devam etti ve günümüz Almanyası oluştu. Bizler de Cumhuriyetin ilk yıllarında büyük bir savaştan mutlak zaferle çıkmanın verdiği azimle ve Ulu Önder Atatürk'ün verdiği cesaretle büyük ölçüde sanayileşmiştik. Sonrası malum herkesçe. O azimde devam edilseydi ne Almanyası ne Amerikası ne de Rusyası bize rakip olabilirdi. O yıllarda dünyanın bize bakış açısını şöyle bir örnekle açıklayayım. 1950 li yıllarda Hollywoodun ilk uzay filminde Aya yolculuk yapan ekibin içinde bir de Türk Astronot vardı. Yani dünya 50 li yılların Türkiye'sini uzaya çıkabilecek kapasitede görüyordu.
    #501132 ttech | 03/01/2017 13:54
     
  18. 18
    bu adamın ne yapılıp edilip sözlükte tutulması gerekiyor adminler . Yemin ediyorum sözlüğün bu adama ihtiyacı var O zaman sorunun ana kaynağı osmanlıda kardeşim .Mimari eserler yerine sanayiye yönelmediği için
     
  19. 19
    Evet bir bakıma öyle de diyebiliriz. Dünyanın sanayileşmeye başladığı bir ortamda biz el ile üretime devam ettik. Bu da Osmanlı mallarının ucuz olan ithal mallar karşısında rekabet edememesine ve ekonominin çöküşüne sebebiyet verdi. Şöyle söyleyeyim Osmanlının son zamanlarında fes bile avrupadan ithal edilir olmuştu. Osmanlı sanayileşme yarışında geri kalmanın bedelini çok ağır yaşadı. Olayı fark eden bazı padişahlar ve devlet adamları yerinde kararlar alarak ıslahatlar gerçekleştirdiler ama ne yazık ki geç kalınmıştı. Evet dünyanın nereye gittiğini göremedik o yıllarda kestiremedik ve bu koskoca bir imparatorluğun sonunu getirdi. Bunda devşirme vatan hainlerinin de çok büyük payı vardı. Osmanlıyı her alanda geri bırakmak için ellerinden geleni yaptılar ve maalesef başarılı da oldular.
    #501137 ttech | 03/01/2017 14:19
     
  20. 20
    Osmanlının en büyük gelir kaynağı vergilerdi . Toplum sürekli vergiye boğuluyordu ki, savaşların getirdiği ağır külfet bununla kapatılmaya çalışıyordu . Aradan yüzyıllar geçti ve yine devletin en büyük geliri vergiler .Değişen sadece devletin adı . O zaman biz , osmanlının 1800'lerde ki halinin devamıyız diyebilir miyiz ?
     
  21. 21
    Bu arada 18. mesaj için teşekkür ederim kardeşim. Ben nacizane senin gibi kıymetli dostların yanında fikir beyan ediyorum. Sen burada bu kaliteli başlıkları açıp bana fikir beyan etme ve yeni fikirler edinme imkanı sunuyorsun. Asıl senin gibi kaliteli bir insanın bu sözlükte tutulması gerekiyor.
    #501144 ttech | 03/01/2017 14:29
     
  22. 22
    Evet diyebiliriz kardeşim. Tarih tekerrürden ibarettir diye biz Türkler için söylenmiş galiba :)
    #501145 ttech | 03/01/2017 14:32
     
  23. 23
    :) burdan osmanlı sevdalılarına çağrı yapalım o zaman . Osmanlı'nın en güçlü olduğu zamanlarda, avrupa için din anlayışının bilimin önünde olduğu zamanlardı. Ne zaman avrupa aydınlanma çağıyla , kiliselerin muhakkak güç olduğu anlayışından vazgeçti , bilim adamlarının kafasını kesmekten vazgeçti,onları kilise anlayışının önünde tuttu ,skolastik düşünceden akılcı düşünceye geçiş yaptı, osmanlı güç kaybetmeye başladı . Osmanlı Mustafa Kemal Atatürk yüzünden yıkılmadı . Düşüncelerini değiştiremediği için yıkıldı.
     
  24. 24
    Osmanlı yıkılmaya Atatürkten 100 sene evvel başlamıştı zaten. Atatürk yıkılan her tarafı yağmalanan bu imparatorluktan genç dinamik bir cumhuriyet çıkardı.Kurduğu ülkeyi çok değil 15-20 yıl içerisinde de devrin parmakla gösterilen ülkeleri klasmanına çıkardı. o öyle bir liderdi ki baş düşmanı olan İngiliz kralı edward (şu anki elizabethin babası) atatürke saygısından neredeyse elini öpecek konuma gelmişti.
    #501149 ttech | 03/01/2017 14:46
     
iv>