julius galius
bir 30 dakkanızı devletin teşvik politikalarını incelemeye alın, çokça defa proje bazlı tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum ki, devletten teşvik alabilmek için sizin çok yüklü bir miktar sermayeniz olması gerekiyor. zaten yerel şehir gazetelerini takip edin, sürekli projesine ortak sermayeder arayanları görürsünüz.
örneğin 300 bin lira sermayeye ihtiyacınız var ve teknolojik bir projeniz var. devlet bunun %75 ini karşılıyor ve kdv ye karışmıyor.
300 bin lira destek isterseniz alabileceğiniz tutar 170 bin. yani 130 bin lira sermayeniz olması durumunda. bu sadece iyi bildiğim bir kurumun örneği, 2 yıllık 5 yıllık bir mühendis bunun altına kredisiz giremez. 130 bin kredi çekse ödeyeceği 150 binden aşşağı değil. kolay kolay kimse 150 bin liralık bir kredinin altına girmez. bir üniversite öğrencisi hiç giremez. hadi girdi diyelim 150 bin liralık teminat istiyor bu sefer. 150 bin lira kredi için 150 bin liran olması gerekiyor.
Sistem bu kadar absürd. açıkcası paran varsa destek alıyorsun yoksa, elinden bir şey gelmiyor, şanslıysan çakalın biri senin projene seni %30 ortak edip sermayeni veriyor. kendi projenin beyninin sen olduğu projede senin payın %30. işte devlet neden üretim yapamıyor. nasıl yapsın
. böyle bir düzende nasıl yapsın ?
Neredeyse tüm bu destekleri veren kurumların öncelik sırasını araştırın, ziraatsal projeniz veya hizmet projeniz yoksa değerlendirme sıranız 4 yada 5. çok klişe ama gerçekten bizde devrim
ları kafası var.
Hükümetin üretim yapalım gibi bir politakası yok, hükümetin hizmet sektöründe ve tarım sektörününe yönelik politakları var, yüksek faiz ile sıcak para akışına yönelik politikaları var ama üretime yönelik politikalarının tamamı göstermelik.
edit: traji-komik ama bunun birde pazarlık payı var, evet istediğiniz destek için devlet sizi pazarlığa çağırıyor, bildiğiniz karşınızda profesörlerden oluşan bir heyet ile pazarlık ediyorsunuz.